În cuvântarea sa secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Anders Vog Rasmussen a declarat că trebuie să existe două sisteme antirachetă – unul al Alianței și altul al Rusiei, între care să fie efectuat schimb de informații. La aceasta bază au loc tratative cu Moscova ce pot fi încheiate primăvara viitoare. Anders Vog Rasmussen a participat la închiderea sesiunii de primăvară a Adunării parlamentare a Alianței la Nisipurile de Aur, în Bulgaria.
NATO are ambiția de a menaja concomitent mai multe conflicte. Din acest punct de vedere operațiunea în Libia nu va avea un impact asupra celei din Afganistan.
Rasmussen a anunțat că din luna iunie la Kabul va demara transferul responsabilităților către autoritățile locale. Procesul va continua până la anul 2014.
Referitor la Libia, secretarul general a apreciat că regimul lui Muamar Gadafi devine tot mai izolat pe zi ce trece. Criza a pus în evidență importanța parteneriatelor înclusiv în plan operațional. Ea însă nu poate fi rezolvată numai pe cale militară. Este necesară o soluție politică.
În legătură cu cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre, Rasmussen a declarat că înțelege greutățile în condițiile crizei economice. Fondurile limitate însă pot fi folosite mai eficient prin aplicarea concepției denumită Apărăre inteligentă.
El a dat drept exemplu avioanele de transport C-17 care sunt foarte scumpe dar două sau trei țări î-și pot împărți cheltuielile, folosind împreună avioanele.
Președintele Adunării parlamentare Karl Lamers a declarat că pînă acum NATO și Rusia nu au ajuns la un acord în privință scutului antirachetă chiar dacă consideră că un astfel de sistem este necesar. Lamers a adăugat că parametrii tehnici ai victorului sistem încă nu se cunosc.
Reprezentantul permanent al Rusiei Dmitrii Rogozin a spus că Moscova va putea participa la scutul antira