Ne va aduce liberalizarea prețurilor la gaze și energie electrică o creștere a facturilor sau, dimpotrivă, o scădere a acestora? Și cât de feriți vor fi, în realitate, consumatorii casnici?
Procesul de liberalizare a prețurilor va fi accelerat pentru companii, dar mult mai lent, împins până în 2015, pentru populație, a afirmat recent președintele Traian Băsescu. „Dacă firmele trebuie să fie în competiție corectă cu cele din UE, populația nu poate fi în competiție cu ceilalți cetățeni europeni, din cauza salariilor mult mai mici“, a spus șeful statului.
Totuși, aceste criterii nu au fost luate în calcul de Comisia Europeană (CE) în momentul negocierii aderării țării noastre, iar înțelegerea a fost ca, la 1 iulie 2007, piața gazelor naturale și cea a energiei electrice să fie complet liberalizate.
„Este adevărat că mulți dintre ceilalți membri UE au și ei întârzieri în liberalizarea piețelor. Însă, spre deosebire de celelalte state europene, care merg în direcția liberalizării, noi suntem singurii care merg înapoi“, spune Otilia Nuțu, expert în cadrul Societății Academice Române (SAR). Există deja o procedură de infringement pe această temă, deschisă de Comisia UE în 2009, iar în aprilie 2011 Bruxelles-ul ne-a atras atenția că nu am luat nicio măsură de continuare a liberalizării. Înseamnă că, cel mai târziu până la sfârșitul anului, dacă Guvernul nu reacționează, poate fi chemat în fața Curții Europene de Justiție.
În plus, aceste amânări nu vor reuși, se pare, decât să îndepărteze puțin
inevitabilul: primele scumpiri pentru populație ar putea veni încă din 2013, spun surse oficiale. Ar urma ca, până în 2015, prețurile să crească treptat, astfel încât gazele naturale, atât cele din producția internă, cât și cele din import, să fie vândute la prețuri de piață. Asta ar putea aduce facturi chiar cu 50% mai mari decât cele din prezent. L