Zi de zi traim in propriile case, dar niciodata nu ne-am intrebat de ce in unele cazuri ne imbolnavim fara sa ne dam seama de la ce au aparut simptomele. Ceea ce ignoram de fiecare data face parte din viata noastra si ne-o poate afecta daca nu gasim o solutie.
Aerul este cel care ne da una dintre cele mai necunoscute boli, care in unele cazuri poate deveni chiar si fatala: Sindromul casei bolnave. Inginerul George Mardare a vorbit, intr-un interviu pentru Ziare.com, de pericolele sindromului, dar si de solutiile pe care le avem.
Din start mentionam ca vom vorbi despre un purificator de aer si NU un aparat de aer conditionat, asa cum multe lume confunda in repetate randuri.
Ce este acest sindrom?
"Sindromul casei bolnave" este un termen care a fost inventat de americani. In natura, noi respiram un aer in care concentratia de dioxid de carbon este de 350 si 400 de parti pe milion (ppm). Sigur ca intr-un apartament nu poate fi niciodata atat. Americanii au stabilit ca limita maxima pentru acest gen de "toxicitate" sa fie de 800 de ppm.
Cum se manifesta acest sindrom al casei bolnave?
Acest sindrom se manifesta prin afectari ale gustului, ale mirosului, senzatii de voma si ameteli sau inrosirea ochilor. Daca se sta mai mult se poate ajunge si la astm bronsic. Acste manifestari pot aparea din cauza radonului sau chiar si din cauza BCA-ului care este foarte toxic. La acestea s mai adauga si lacul de la mobile care este foarte iritant sau chiar si substantele care se afla in textile. Acestea sunt substante toxice care se gasesc in orice casa, mai ales in Romania.
Cum se poate scapa de el?
Ce ne poate scapa de aceste riscuri este aerul curat. In casa trebuie sa rezolvam cateva probleme. Prima este dioxidul de carbon, la care se adauga si toxinele de care am vorbit mai sus. In al doil