Proiectul, derulat pe platforma combinatului chimic Amonil, presupune o investiţie de aproximativ zece milioane de euro.
Ideea a prins contur în anul 2008, când Amonil a contractat un împrumut de peste şase milioane de euro de la InterAgro, pentru achiziționarea a două grupuri de cogenerare a energiei electrice și termice, cu compresoare de gaz aferente. Un an mai târziu, au fost demarate și lucrările la instalația de cogenerare.
În momentul punerii în funcțiune, centrala va avea o putere de 34 Mw, energie care va fi folosită pentru alimentarea consumatorilor de pe platforma combinatului Amonil, iar energia termică va fi folosită în procesele tehnologice.
„Energia termică utilă este asigurată prin recuperarea căldurii din gazele arse, evacuate de o turbină cu gaze, motor termic, motor Stirling, sau prin recuperarea energiei aburului rezultat din procesele tehnologice, în turbine de abur. Din acest motiv, instalațiile de cogenerare funcționează eficient doar în prezența unui consumator de abur sau energie termică“, spune inginerul Gelu Năstase, şeful centralei.