Băncile ruseşti vor să profite de slăbiciunile financiare provocate de criză unora din instituţiile de credit din Europa de Vest pentru a face achiziţii în Europa Centrală şi de Est, scrie Financial Times.
În aprilie, presa rusă a indicat că Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va prelua toate activele Volksbank Interna-tional din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac. Sberbank vrea să folosească Austria ca pistă de lansare spre Europa.
Banca a studiat, de asemenea, posibilitatea unor injecţii de capital în Raiffeisen Bank International, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Grupul austriac a anunţat însă că ar putea "exclude" o astfel de tranzacţie.
Un director al Sberbank a declarat pentru publicaţia rusă Vedomosti că extinderea ar putea începe în viitorul apropiat. Analiştii apreciază că băncile austriece se numără printre cel mai slab capitalizate din Europa, unele dintre acestea riscând să pice luna viitoare testele de stres ale Uniunii Europene.
Febra cumpărăturilor a cuprins şi a doua mare bancă din Rusia, VTB. Directorul executiv al băncii Andrei Kostin a declarat că strategia sa are la bază politica de creştere prin achiziţii urmată de Santander şi Citigroup.
"Ne vom dezvolta organic, dar dacă vedem o oportunitate, vom profita. Ne concentrăm în principal pe Rusia, apoi pe Comunitatea Statelor Independente", a spus Kostin, el considerând că extinderea în vestul Europei nu este o idee bună.
Multe dintre băncile Europei de Est aparţin unor grupuri din Vest care au avut de suferit în timpul crizei financiare.
Richard Hainsworth, şeful RusRating, o agenţie independentă de rating bancar din Rusia, a avertizat că orice proces de achiziţie ar putea fi lent în cazul Sberbank. "Decizia de achiziţie ar urma