De la circa două milioane de exemplare, în anii '50, la numai câteva sute de mii în prezent. Aceasta este evoluţia numărului de delfini care trăiesc în Marea Neagră. Ucişi în masă, până în 1963, în scopuri alimentare, aceştia se află în continuare în pericol, în special din cauza braconierilor.
„Sfârşitul săptămânii trecute a adus un adevărat record negativ în domeniu: 129 de delfini morţi au ajuns pe plajele româneşti. De la începutul anului 2011, numărul total al deceselor a ajuns la 44. Grav este că printre ele se numără şi pui. Săptămâna trecută, cinci pui de marsuin născuţi de câteva zile au eşuat vii la coastă, dar nu au supravieţuit. Aceştia erau epuizaţi în urma pierderii mamelor şi a lipsei hranei. Din acest motiv echipa noastră suspectează capturarea unui grup de marsuini, printre care şi femele cu pui, în unelte de pescuit. Pentru a elimina alte ipoteze, veterinarii şi biologii membri ai echipei SEOPMM Oceanic Club şi reprezentanţi ai partenerilor noştri investighează existenţa unor potenţiale boli (viroze respiratorii). Peste aproximativ o săptămână ne vom putea pronunţa dacă aceşti pui erau sau nu bolnavi", se arată într-un comunicat al Oceanic Club.
Braconierii ucigaşi
Cele mai multe decese provin în urma înecului. „Din numărul total, 26 de cazuri sunt cu certitudine ca urmare, înecului care a urmat prinderii în plasele de pescuit. Celelalte cauze sunt biologice. Am avut pui pierduţi de mamă şi alte situaţii", a declarat directorul executiv al Oceanic Club, Răzvan Popescu Mirceni. După cum spuneam mai sus, unii delfini sunt şi victime ale exerciţiilor militare.
„Oamenii ăia trag şi din când în când mai şi nimeresc", a mai spus reprezentantul ONG-ului. O altă cauză este prinderea în elicele navei.
„În general se vede când sunt tăiaţi de pescari, cu intenţia de a nu mai ajunge întregi la ţărm, pentru că