Guvernul a aprobat taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, a anunțat premierul Emil Boc în cadrul ședinței de Guvern special convocată pentru a adopta această modificare a Codului Fiscal. Impactul pozitiv asupra bugetului va fi, în cei doi ani de aplicare, de 820 milioane lei.
”Decizia trebuia adoptată pentru că actul normativ trebuie să intre în vigoare la 1 iunie. Această măsură a taxării inverse la cereale și plante tehnice este dintre cele mai eficiente în combaterea evaziunii fiscale. Măsura se va aplica doi ani și va elimina firmele fantomă care nu plătesc TVA”, a spus Boc.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a arătat că taxarea inversă mai este folosită și în alte domenii, precum deșeurile, masa lemnoasă, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
El a explicat că impactul pozitiv pe cei doi ani de aplicare va fi de 240 milioane lei pentru 2010, de 410 milioane lei pentru 2011 și de 170 milioane lei pentru 2012.
”Impactul încasării Taxei pe Valoarea Adăugată la tranzacţiile de cereale şi alte mărfuri agricole va însemna un plus la bugetul de stat de 240 milioane lei în 2011, de 410 milioane lei în 2012 şi de 170 milioane lei în primele şase luni din 2013”, a spus Ialomițianu.
Acesta a arătat că România a vrut să includă pe listă mai multe produse, dar Uniunea Europeană a cerut restrângerea categoriile produselor pentru care se solicita derogare de la sistemul normativ privind taxarea inversă.
”România a cerut de anul trecut derogare de la sistemul normal privind taxarea inversă la o serie de produse. UE ne-a cerut să restrângem categoriile şi ne-am oprit la cereale şi plantele tehnice. Avem o particularitate, pentru că se achiziţionează în cea mai mare parte de la persoane fizice care nu sunt plătitori de TVA.
Pe lanţ, firmele dispar şi statul era prejudiciat. Intermed