Eliminarea subvenţiilor oferite de stat prin autorităţile locale şI central va duce la scumpirea gigacaloriei cu 150%, potrivit unui studiu realizat de Ariston Thermo România.
Dintre marile oraşe cele mai vânjoase creşteri de preţ vor urma în Cluj şi Bucureşti cu 155,15%, respectiv 150,81%. Dublări de preţ vor mai exista şI în Buzău (137,3%), Braşov (131,41%), Bacău (109,74%), Piteşti (105,05%), Constanţa (103,33%). Totodată, vor exista scumpiri, în micile oraşe, care bat orice “record”, precum cea de 313,18% în Alba Iulia pe care o vor suporta proprietarii celor 39 de apartamente încă racordate, potrivit centralizatorului oferit de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).
Statul suportă până la 50% din preţul încălzirii prin subvenţii acordate însă în această vară vrea să elimine acordarea subvenţiilor directe şI să acorde sprijin doar pentru cei care au venituri mici. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, spunea că statul ar putea chiar creşte sumele alocate celor cu venituri mici. Premierul Emil Boc, care este şI ministru interimar al Muncii, spunea că doar familiile cu venit sub 850 de lei pe membru vor mai primi subvenţie. Suma nu este, însă, bătută în cuie.
Sistemul centralizat de încălzire a locuinţelor a dispărut deja din trei judeţe ale ţării iar în alte 7 judeţe mai este folosit de sub 10% din populaţie, mai arată compania.
Conform datelor prezentate jumătate din proprietarii de apartamente din România s-au debranşat deja de la regiile locale iar cealaltă jumătate se va confrunta în acest an cu eliminarea subvenţiilor.
Cele trei sunt Satu Mare, Bistriţa Năsăud şI Satu Mare iar următoarele în topul debranşarii sunt Maramureş, Sălaj, Alba, Sibiu, Covasna, Vaslui şI Ilfov. Alte opt judeţe, respectiv Neamţ, Bacău, Braşov, Dâmboviţa, Brăila, Gorj, Hunedoara şI Caraş-Se