Preţul alimentelor a atins un nivel record în luna februarie a acestui an. Potrivit FAO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură indicele preţurilor alimentare a crescut vertiginos, din cauza majorării preţului cerealelor. La acest lucru au contribuit embargoul pentru exporturi de cereale ruseşti, inundaţiile din Australia şi seceta din China.
Preţul alimentelor de bază va creşte cu mai mult de 100% în următorii 20 de ani, dacă liderii lumii nu vor lua măsuri pentru a reforma sistemul alimentar global, a avertizat organizaţia caritabilă Oxfam.
Până în 2030, costul mediu al culturilor cheie va creşte cu 120%, până la 180%, potrivit raportului "Creşterea unui viitor mai bun", citat de BBC News. Jumătate din scumpire va fi provocată de schimbările climatice.
Raportul le cere liderilor lumii să îmbunătăţească reglementările de pe piaţa alimentară şi să investească într-un fond climatic global. "Sistemul alimentar trebuie reformat pentru a depăşi provocările din ce în ce mai presante ale schimbării climatice, escaladarea preţurilor alimentelor şi lipsa terenului, apei şi energiei", a afirmat directorul general al Oxfam, Barbara Stockong.
În raportul său, Oxfam prezintă patru "puncte fierbinţi" în ceea ce priveşte lipsa de siguranţă alimentară, zone care întâmpină deja dificultăţi în asigurarea hranei populaţiei.
În Guatemala, 865.000 de persoane sunt în pericol în ceea ce priveşte hrana, din cauza lipsei de investiţii de stat în fermele mici. În aceste condiţii, zona este dependentă de importul de alimente.
În India, oamenii cheltuiesc o proporţie de două ori mai mare din venit pe mâncare decât cei din Marea Britanie. Ei plătesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte şi şase lire pe un kilogram de orez.
În Azerbaidjan, producţia de grâu a scăzut anul trecut cu 33%, din cauza condiţiilor meteorolo