Nisipuri mişcătoare în rândurile puterii: pe de o parte, liderii UDMR forţează mâna democrat-liberalilor pentru adoptarea rapidă a Statutului minorităţilor naţionale, iar pe de alta, majoritatea fragilă din Senat a făcut ca, timp de câteva ore, PDL, UDMR şi UNPR să nu mai deţină controlul.
În condiţiile în care sondajele de opinie din ultimele luni se încăpăţânează să plaseze UDMR sub pragul electoral de 5%, liderii Uniunii au intrat în campanie electorală şi încearcă să transfere măcar o parte din presiune asupra colegilor din coaliţie. Mai exact, ei cer democrat-liberalilor ca Statutul minorităţilor naţionale să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, fie printr-un vot în Camera Deputaţilor, fie prin angajarea răspunderii Cabinetului Boc. „Important este să avem legea adoptată până la sfârşitul lunii iunie, iar colegii din coaliţie sunt de acord cu noi că înţelegerile trebuie respectate", a subliniat preşedintele UDMR, ministrul Kelemen Hunor. Proiectul de lege privind Statutul minorităţilor naţionale, a cărui adoptare figurează printre obiectivele UDMR, se află în Parlament din 2005 şi a fost respins de Senat în legislatura trecută.
În paralel cu Statutul, prin intermediul europarlamentarului Iuliu Winkler, Uniunea lansează încă o temă: limba maternă să fie folosită în administraţie şi în justiţie şi în localităţile în care minoritarii nu depăşesc 20% din populaţie. „Vom discuta la momentul oportun (...) E mai bine să fie prevăzută o astfel de soluţie prin lege", a arătat Hunor.
O altă cerinţă a Uniunii se referă la reglementarea unui cadru pentru IMM-uri, iniţiativă pe care liderii UDMR o doresc votată tot până la sfârşitul lunii iunie. „Aici, coaliţia va putea să îşi demonstreze viabilitatea", a arătat vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.
Cum a pierdut coaliţia, temporar, controlul în Sena