De multe ori, angajatorii se folosesc de interviul prin telefon pentru primul pas in recrutare. Cu ajutorul acestui tip de interviu, identifica persoanele potrivite pentru a fi chemate la un interviu fata in fata.
Sunt deseori folosite si in cazul in care persoana care aplica se afla in alt oras si isi doreste sa se relocheze. Pe langa asta, cu ajutorul lor se economiseste mult din timpul ambelor parti implicate.
Este indicat sa fii mereu pregatit si pentru un interviu prin telefon, atunci cand esti intr-o cautare continua de loc de munca.
Fii pregatit de interviu!. Pregateste-te pentru un astfel de interviu asa cum te-ai pregati pentru unul fata in fata. Fa-ti o lista de calitati si defecte si una de raspunsuri standard la intrebari standard. Pe langa asta, noteaza si cateva aspecte legate de experienta ta asupra vietii si de abilitatile si talentele tale.
Pastreaza CV-ul in fata, astfel incat sa poti sa il folosesti in timpul telefonului. Tine langa tine un pix si o foaie pentru a putea lua notite. Inchide optiunea de telefoane in asteptare pentru a nu putea fi deranjat. Cauta o camera libera, fara copii si fara compania animalelor de casa. Opreste televizorul si orice aparat electronic ce te-ar putea distrage. In cazul in care momentul in care ai fost sunat nu este deloc potrivit, poti oricand incerca sa sugerezi o alta ora sau zi sau chiar o alta alternativa.
Practica, practica si iar practica! Sa ai parte de un interviu telefonic nu este un lucru usor. Insa de ajutor iti poate fi practica. Roaga un membru al familiei sau un prieten cu care te simti comfortabil sa joace cu tine rolul unui posibil viitor angajator. In acelasi timp, te poti inregistra intr-un astfel de interviu pus in scena. Poti descoperi cum suna vocea ta, daca pari prea emotionat, prea stresat sau prea indiferent. Poti observa ticurile ve