Lupta dintre furnizorii de centrale termice de apartament (ca Bosch si Ariston) si distribuitorii de energie termica (precum RADET) se ascute odata cu eliminarea subventiei acordate de Guvern. Afla unde se va scumpi cel mai mult gigacaloria, daca se vor elimina complet subventiile.
Angajamentul asumat de Guvern in fata FMI, privind eliminarea subventiilor la energie termica pentru populatie, accelereaza razboiul pentru ultimul bastion necucerit inca de furnizorii de centrale termice de apartament, Bucurestiul.
Cu peste 500.000 de apartamente bransate inca la sistemul central de termoficare, Capitala este de departe cea mai importanta piata pentru furnizorii de centrale termice, dar si cea mai inaccesibila, potrivit Ariston, liderul pietei de profil.
Reprezentantii companiei acuza RADET ca pune multe piedici in calea debransarii si ca deruleaza campanii impotriva instalarii centralelor de apartament. Ei spun ca procesul de debransare de la RADET dureaza mult, respectiv 3 luni, si ca angajati ai regiei lipesc afise cu mesaje anti-centrale de apartament la intrarile in scarile de bloc.
In replica, reprezentanti ai RADET spun ca ei nu fac decat sa respecte legea si acuza la randul lor furnizorii de centrale de apartament ca nu sunt tocmai fair play cand promoveaza agresiv debransarile.
Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu Fondul Monetar International sa elimine subventiile pentru energia termica in perioada imediata, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primariilor de a acoperi diferenta, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
Pretul gigacaloriei va creste cel mai mult in Cluj, Bucuresti si Buzau, in conditiile eliminarii complete a subventiilor, potrivit unui scenariu pesimist prezentat