Criza financiara din Grecia incepe sa isi arate efectele si in Romania. ATEbank anunta saptamana trecuta ca renunta la operatiunile din mai multe tari, printre care si Romania. Ieri, grupul elen OTE a spus pas la actiunile Romtelecom detinute de statul roman, din "motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia".
Situatia economica din Grecia era dificila inca din 2009, iar 2010 nu a dus o imbunatatire in ceea ce priveste datoriile statului elen. Astazi, insa, situatia atarna de un fir de ata, mai exact de decizia Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.
Oficialii UE si FMI vor anunta in urmatoarele zile verdictul privind situatia Greciei, care nu a reusit sa aduca deficitul bugetar sub control, in timp ce populatia elena respinge tot mai vehement masurile de austeritate.
Grecia se afla in prezent in pragul colapsului, iar investitorii de pe pietele internationale sunt, poate, la fel de panicati cum au fost la prabusirea Lehman Brothers. Daca Grecia ar intra in default, bancile elene s-ar prabusi, iar sectorul privat ar trebui sa se restructureze la sange.
Situatia Greciei nu este lipsita de efecte asupra Romaniei, intrucat majoritatea bancilor elene sunt prezente si pe plan local.
Alpha Bank si Bancpost se afla intre primele zece banci din Romania, Piraeus Bank si Banca Romaneasca ocupa pozitiile 11 si 12, in timp ce ATEbank si Emporiki Bank au active reduse pe plan local. Cumulat, cele sase banci grecesti detin circa 16% din activele bancare din Romania.
Sub presiunea restructurarilor, grecii de la ATEbank au decis sa vanda operatiunile din mai multe tari.
Grupul ATEbank controlat de statul elen vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene