Prin adoptarea legii privind alegerea primarilor intr-un tur de scrutin PDL, PSD si UDMR isi maresc sansele de a-si pastra numarul de primari pe care ii detin deja. Fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, vorbeste chiar despre o intelegere intre cele doua mari partide. De partea cealalta, liberalii si conservatorii s-au aratat cei mai afectati, acuzand caracterul nedemocratic al alegerii primarilor din primul tur. Pe de alta parte, sustin unii comentatori, in interiorul Opozitiei exista riscul unor neintelegeri care vor afecta unitatea USL inaintea alegerilor locale din 2012.
Parlamentarii sunt de parere ca, teoretic, alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin ii avantajeza si pe social democrati. Initiativa legislativa a fost un troc intre PDL si PSD, sustine, la randul sau, fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu. Noua regula electorala le-ar asigura celor doua partide victoria la primariile pe care le detin in prezent.
De altfel, PDL si PSD sunt coautori la proiectul de lege adoptat de catre Parlament, care modifica articolul 97 din Legea nr 267/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale. Conform proiectului de lege, alineatul doi al articolului 97 se stipuleaza ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin."
Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat ca din punctul de vedere al PSD, principiul alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin este "avantajos".
"Potrivit statisticilor din 2008, cel mai mare numar de primari alesi din primul tur sunt ai PSD. Am ridicat o alta problema, daca avem un studiu de impact, ce inseamna alegerea unui primar, pana la urma, cu 10% - 12% din voturile locuitorilor si ce inseamna modul in care prin forta financiara a Guvernului un primar aflat in functie reus