Cum ne putem feri de infectarea cu E.Coli, de ce se fac şi de ce durează atât de mult analizele, cum s-a produs contaminarea cu bacteria sau de unde anume provin, cu exactitate, castraveţii "ucigaşi"?
În ciuda lipsei de probe, cinci ţări (Belgia, Danemarca, Austria, Cehia, Rusia) s-au alăturat Germaniei în "embargoul" impus importurilor de legume spaniole. În tot acest timp, agricultorii pierd 200 de milioane de euro pe săptămână, iar daunele deja se anunţă "ireparabile".
De unde au apărut castraveţii infectaţi?
Din cei patru castraveţi detectaţi până acum cu bacteria E.Coli, trei proveneau din Almeria, iar unul din Olanda. Doi aparţiuneau lotului de 21 de tone exportat de Hortofruticola Costa de Almeria. Un al treilea a fost comercializat de firma din Malaga, Frunet, dar provenea tot din Almeria. Acestea sunt singurele lucruri în comun ale castraveţilor "ucigaşi", cum s-a grăbit să-i boteze presa europeană. Deşi de departe, distanţele se scurtează, primii castraveţi fuseseră cultivaţi în sere din Roquetas de Mar (Almeria), iar al un altul din Pechina (Almeria), la 40 de kilometri distanţă.
Ce vină are Spania?
Momentan, nu există probe că Spania este responsabilă de contaminarea legumelor cu E.Coli. Cum a reamintit şi Comisia Europeană ieri, contaminarea putea să se producă la origine, dar şi pe durata transportului, depozitării şi distribuţiei finale, în Germania.
Ce spune Germania?
Guvernul german şi-a cerut scuze ministrei spaniole Rosa Aguilar. "Din păcate, scuzele vin prea târziu şi nu mai folosesc la nimic", a opinat consiliera pe probleme de Agricultură din Andaluzia, Clara Aguilera.
Cât producea Almeria?
Iarna, Almeria produce majoritatea legumelor exportate de Spania în restul Europei. Potrivit datelor din sector, în momentul infectării din Almeria plecau 700.000 de kilograme de castraveţi zilnic. Guvernu