Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe pe 2 iunie dacă pragul de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este sau nu constituţional, într-un proces între SIF Transilvania (SIF3) şi CNVM cu privire la majorarea limitei de la 1% la 5%, decisă de acţionarii SIF în 2009. Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată de SIF3 într-un proces aflat la Curtea de Apel Bucureşti. În litigiul respectiv, SIF Transilvania contestă respingerea unor modificări aduse Actului Constitutiv cu privire la extinderea limitei de deţinere la 5%, faţă de 1%.
Cotaţia SIF-urilor este într-atât de sensibilă încât şi un sughiţ o poate da peste cap.
Atunci când pragul limită de deţinere la SIF-uri este luat în discuţie, speculatorii vând sau cumpără, în funcţie de zvonuri.
În prezent, speculatorii se ghidează după faptul că, pe 2 iunie, este programată şedinţa Curţii Constituţionale, aşteptată să se pronunţe asupra excepţiei de neconstituţionalitate invocată de SIF "Transilvania".
Cine este familiarizat cu tehnicile judiciare ar trebui să ştie că aceste termene nu sunt bătute în cuie astfel că trebuie să ia în ecuaţie scandenţa de 2 iunie cu relativitate: cine a urmat un proces ştie că termenele pot fi amânate dintr-o mie de motive, după cum pot fi şi respectate. Astfel că nu e bine să vinzi şi să cumperi în funcţie de asta. Cine o face, se cheamă că e speculator pe termen scurt şi că-şi asumă riscul.
Succes!
ŞTEFANIA CIOCÎRLAN Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe pe 2 iunie dacă pragul de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, este sau nu constituţional, într-un proces între SIF Transilvania (SIF3) şi CNVM cu privire la majorarea limitei de la 1% la 5%, decisă de acţionarii SIF în 2009. Excepţia de neconstituţionalitate a fost invocată de SIF3 într-un proces aflat la Curtea de Apel Bucureşti. În liti