Eliminarea subvenţiilor la încălzire, prefigurate pentru iarna ce urmează, ar putea aduce creşterea facturilor de întreţinere cu până la 150%, în condiţiile în care iarna trecută, în oraşele în care autorităţile locale nu au mai putut suporta costul subvenţiei, factura s-a majorat cu până la 60%.
Până în acest moment, aproximativ 50% din costul real al gigacaloriei a fost susţinut aproape în mod egal de către Guvern şi bugetele locale. Discuţia eliminării acestor ajutoare pentru încălzire a început încă din luna mai a anului trecut, însă ajutorul guvernamental s-a menţinut şi pe parcursul iernii trecute. Luna aceasta, însă, discuţia a fost realuată, de această dată prin vocea reprezentantului FMI la Bucureşti. Varianta care se ia în calcul în acest moment este aceea a acordării subvenţiei de încălzire numai categoriilor sociale defavorizate.
Primăriile rămân singurele care mai pot acorda această subvenţie, însă problema reducerii costurilor locale ar putea tăia consistent din bugetele prevăzute pentru acest ajutor.
„Într-un scenariu pesimist, eliminarea integrală a subvenţiei, de către Guvern, cât şi imposibilitatea primăriilor locale de a mai aloca un buget pentru subvenţii, aşa cum s-a întâmplat în multe oraşe şi în iarna trecută, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat către populaţie cu până la 150%”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo Romania.
Anul trecut, pentru un apartament cu două camere din Bucureşti, fără contoare şi repartitoare, costul mediu al facturii lunare a fost de 320 lei. Pentru iarna viitoare, dacă luăm în calcul doar eliminarea subvenţiei dată de Guvern şi o păstrăm pe cea a autorităţilor locale, se ajunge la o factură lunară de 512 lei.
Care vor fi creşterile la preţul facturii dacă s-ar elimina complet subvenţiile
Facturi umflate @N_