Programul anunţă o schimbare majoră a fiscalităţii, prin introducerea impozitului progresiv, care atacă în trepte veniturile cetăţenilor, idee clasică a partidelor de stânga.
În esenţă, USL propune un sistem de impozitare a veniturilor în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 de lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1.600 de lei/lună şi 16% pentru veniturile de peste 1.600 de lei lunar.
Costurile aplicării unui asemenea sistem sunt estimate de analiştii Partidului Liberal Democrat la 4 miliarde de lei (aproximativ un miliard de euro). Dar factura cotelor progresive ar putea fi mult mai mare, deoarece apar costuri semnificative de administrare, avertizează analistul economic Eugen Rădulescu. Un asemenea sistem este foarte costisitor şi birocratic, spune Rădulescu. Măsura nu schimbă radical starea financiară a oamenilor cu venituri mici, deoarece sumele care ar rămâne în buzunarele oamenilor cu salarii mici sunt modeste. USL mai anunţă însă şi un sistem de deduceri fiscale asociat acestei noi filosofii de impozitare, însă nu dă detalii despre acesta.
Însă mesajul important al programului economic al USL este adresat pieţelor financiare internaţionale, finanţatorilor şi Comisiei Europene şi se referă la continuarea acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi la ţinerea sub control a deficitului bugetar. USL a abandonat retorica populistă, în favoarea unui pachet economic cu propuneri rezonabile pe partea de fiscalitate.
Aşa se explică şi faptul că noul program nu face vorbire de o eventuală readucere imediată a taxei pe valoarea adăugată la vechiul nivel, de 19%. Anunţă că va guverna, timp de patru ani, cu o taxă de 24%, iar de-abia după aceea se va relaxa şi va coborî TVA la un nivel necunoscut încă. Şi totuşi, s-a strecurat aici o veche obsesie, mai ales a conservatorilor, privind o reducere a TVA pentru pâine, pr