Opoziţia a avut ieri în Senat, pentru două ore, cu un om mai mult decât puterea. Inutil, senatorul în plus, Cătălin Voicu, nu ar fi putut vota deoarece se află în arest pentru trafic de influenţă. Sursa: CODRIN PRISECARU
PSD şi PNL au reuşit ieri o victorie simbolică: au transferat un parlamentar de la PDL şi au schimbat raportul de forţe în Senat. Pe hârtie, doar. Cu senatorul de Cluj Şerban Rădulescu, opoziţia reuşise să strângă 69 de voturi din cele 137 ale Senatului. Cu alte cuvinte, PSD şi PNL au avut majoritatea la o diferenţă de un singur vot.
Superioritatea opoziţiei a ţinut două ore
Bucuria PSD şi PNL s-a spulberat rapid. La scurt timp, senatorul Ioan Toma, exclcus recent din PSD pentru că ar fi complotat cu Mircea Geoană la înfiinţarea altui partid, a anunţat că se înscrie la UNPR. Astfel, puterea a ajuns să deţină din nou 69 de voturi şi a recâştigat majoritatea în Senat.
Chiar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, superioritatea numerică a opoziţiei era doar "pe hârtie". Teoretic, PSD şi PNL ar fi făcut legea în Senat. Ar fi putut respinge orice proiect legislativ al guvernului, ba, mai mult, ar fi putut să aprobe orice propunere legislativă de la scăderea TVA până la creşterea pensiilor. În teorie doar. Pentru că în realitate, opoziţiei i-ar fi lipsit un vot. Senatorul cu numărul 69 este Cătălin Voicu, care se află în arest preventiv de peste un an, mai precis din 30 martie 2010 şi este judecat pentru trafic de influenţă alături de judecătorul Florin Costiniu, şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. În această perioadă, Voicu a cerut de mai multe ori eliberarea, ultima oară în 25 mai. Toate cererile au fost respinse.