Foto: Karina Knapek / Jurnalul NationalESENTIALLegea prin care primarii ar urma să fie aleşi din primul tur (.pdf)
Alegerea primari se va face, la alegerile locale din 2012, în urma unui singur tur de scrutin, Camera Deputatilor aprobând un proiect de lege în acest sens. PSD şi PNL s-au delimitat de proiect, deşi printre semnatari se află şi pesedişti şi liberali, documentul fiind în final susţinut doar de partidele din Coaliţie. 174 de deputaţi au votat pentru, iar 110 împotrivă, trei abţinându-se. Hotărârea este finală, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest domeniu.
Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Pedeliştii au justificat proiectul prin faptul că primarii trebuie să aibă acelaşi regim cu preşedinţii de consilii judeţene, care sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, dar Opoziţia a susţinut că este doar o încercare a PDL de a acapara cât mai multe primării. "Acest proiect de lege este o eroare, reprezinta încă o îndepartare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar", a declarat deputatul liberal Victor Paul Dobre, care a adăugat că este o fals argument reducerea costurilor pentru alegeri.
"PDL vrea prin mita electorala aceste pozitii de primari. PDL si UDMR se bat cu poporul roman", a afirmat şi Aura Vasile, care a mai spus că se cheltuiesc sume uriaşe pe săli de sport şi patinoare, iar banii se duc oricum pe apa sâmbetei. "Nu mai rămâne decât ca parlamentarii şi primarii să fie stabiliţi prin hotărâre de guvern”, a declarat Aura Vasile, la dezbatrea pe articole a legii.
Dacă vor fi aleşi primarii dintr-un singur tur de scrutin, gradul de legitimitate al edililor va fi foarte scăzut întrucât vor exista primari aleşi cu votul a 12% sau 14% din cei care se prezintă la urne, a mai spus ea.
Foto: Ka