Ce va însemna verificarea din punct de vedere al integrităţii, ce veţi verifica?
Trebuie să verificăm dacă persoana respectivă a avut sau are probleme cu justiţia, e în curs de cercetare, e în curs de judecată, dacă au existat suspiciuni în spaţiul public despre lipsa de onestitate a acelei persoane. De exemplu, o persoană care are contracte cu statul şi pe care le-a luat profitând de funcţia publică, chiar dacă nu există un dosar penal, nu este credibilă şi nici de urmat politic. Persoanele care vor fi numite urmează să fie verificate tot din cele trei perspective pe care le-am spus. Deocamdată, comisia de abia s-a constituit. S-au cerut listele cu toate numirile, pe ministere, pe regii, pe instituţii centrale. Se fac listele cu toate aceste numiri şi apoi comisia se va uita la ele. Iar pe viitor, asta am cerut, să discutăm toate aceste numiri care urmează să se facă. Dar rapiditatea cu care se fac aceste verificări contează.
Şi ce se va întâmpla, concret, în situaţia în care veţi depista astfel de persoane?
Propunerea mea în BPN va fi ca pentru aceste persoane să se retragă sprijinul politic pentru acele funcţii. Practic, să fie date afară.
Comisia urmează să-şi dea un aviz pentru viitoarele numiri?
Nu ştiu dacă s-a stabilit această atribuţie pentru comisie, dar eu văd lucrurile aşa: dacă discutăm aceste numiri în BPN, este evident că BPN va spune da sau nu pentru ca o persoană să fie sau nu numită într-o funcţie publică, pentru că din acest motiv ne uităm la cine este persoana. Deci va fi mai mult decât un aviz, va fi sau nu va fi numită. Aşa văd eu lucrurile.
Şi credeţi că până la urmă, realist vorbind, se va putea pune stavilă clientelismului politic în felul acesta?
Eu cred că se poate, pentru că altfel nu aş participa la acest proces. Sigur că o să fie foarte greu. Dar trebuie să începem acest proces, indiferent cine s