Deşi toate cele cinci spitale municipale şi orăşeneşti au făcut propuneri pentru a se încadra într-o clasă superioară, Ministerul Sănătăţii a decis: doar Spitalul Judeţean din Alexandria se poate încadra în clasa a III-a.
P otrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman conducerea spitalului are termen până la 31 decembrie 2011 pentru a pune în aplicare planul propus. „Unitatea sanitară are obligaţia ca până la data de 31.12.2011 să ducă la îndeplinire măsurile asumate în planul de conformare, depus la DSP Teleorman”, ne-a spus Olivia Maria Filip, purtător de cuvânt al DSP Teleorman. Managerul celui mai mare spital din judeţ spunea că singurul lucru care le lipseşte pentru a se încadra în clasa a III-a este secţia de nefrologie, dar promitea că până la finele acestui an o vor înfiinţa la ambulatoriu.
Celelalte unităţi sanitare municipale şi orăşeneşti rămân în categoria a IV-a, ministerul considerând că acestea nu au şanse să realizeze programul pe care şi l-au propus într-un timp atât de scurt (să angajeze zeci de medici, să înfiinţeze linii de gardă şi secţii noi).
De mâine, ai clasă, ai bani
Prin această clasificare, ministerul doreşte ca spitalele care nu beneficiază de aparatură performantă sau medici specialişti să nu mai interneze pacienţi cu afecţiuni complexe şi să trateze doar cazurile uşoare. Acest lucru atrage după sine alocarea de fonduri mai mici, bani care vor fi alocaţi altor unităţi sanitare. Noile norme de finanţare intră în vigoare începând de mâine, iar în Teleorman, Spitalul Judeţean de Urgenţă va primi cei mai mulţi bani. În cazul în care spitalul judeţean nu îşi respectă angajamentul, de anul viitor va trece în clasa a IV-a.