Un proiect al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, cu aplicare de la 1 iunie, prevede condiţii foarte stricte de simptomatologie pentru a fi permisă internarea de urgenţă în spitalele din România.
Cele 13 criterii ce trebuie îndeplinite de către un pacient pentru a se califica pentru spitalizare continuă ca şi cazuri de urgenţă sunt următoarele:
1. Pierderea subită a cunoştinţei – Include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului. Include şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor. Exclude dezorientare sau confuzie.
2. Puls anormal – O frecvenţă periferică sub 50/min sau mai mare de 140/min, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin 5 minute.
3. Tensiune anormală – O presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg.
4. Pierderea acută a vederii sau a auzului – Pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistat în momentul internării.
5. Pierderea acută a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului – Include răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului; fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală; disfagie acută cu risc de aspiraţie). Exclude rănile izolate ale mâinilor sau picioarelor.
6. Febră persistentă – Febră de cel puţin 5 zile (3 zile) cu temperatură de peste 38° C.
7. Sângerare abundentă – Include hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă (UPU/CPU/Cameră de gardă). Include orice suspiciune de sângerare internă.
8. Anomalie severă a electroliţilor serici sau a unui gaz din sânge – Măsurarea efectuată în momentul sosirii în UPU/CPU, după cum urmează: Sodiu <123 sau >156 mEq/L; Potasiu <2.5 sau >6.0 mEq/L; Bicarbonat <20 sau >36 mEq