Copiii care nu se odihnesc corespunzător vârstei lor prezintă un risc crescut de a deveni obezi, este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă. Specialiştii susţin că un somn inadecvat are un impact semnificativ şi asupra atenţiei, memoriei, comportamentului şi performanţei şcolare, informează Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat un grup de aproximativ 250 de copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, cărora a trebuit să le fie măsurată greutatea, stratul adipos şi înălţimea, la un interval de şase luni. Obiceiurile de somn ale copiilor şi nivelul de activitate fizică al acestora au fost înregistrate la vârstele de trei, patru şi cinci ani. Cercetătorii au descoperit că acei copii care au dormit mai puţin în anii anteriori prezentau un risc mai mare de a avea un indice al masei corporale crescut la vârsta de şapte ani.
În plus, cercetătorii au stabilit că somnul mai lung are legătură cu o greutate mai mică. Potrivit specialiştilor, copiii sub cinci ani trebuie să doarmă noaptea 11 ore şi să aibă reprize de somn şi în timpul zilei.
"Reducerea orelor de somn creşte nevoia copiilor de a mânca, în mod special gustări, chiar şi în absenţa senzaţiei de foame, din cauză că aceştia au la dispoziţie mai mult timp pentru a mânca sau datorită unor dereglări hormonale", a afirmat autorul studiului. Absenţa somnului poate influenţa şi aportul de energie deoarece oboseala determină reducerea voluntară a exerciţiilor fizice, lucru valabil şi datorită influenţei termoreglării", a adăugat Rachel Taylor, coordonatorul studiului.
Copiii care nu se odihnesc corespunzător vârstei lor prezintă un risc crescut de a deveni obezi, este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă. Specialiştii susţin că un somn inadecvat are un impact semnificativ şi asupra ate