Găsirea şi plata unor manageri din mediul privat pentru a conduce companii de stat nu este obligatoriu un proces costisitor, susţin experţii în resurse umane. Problema principală rămâne imixtiunea politicului în acest proces, mai ales ţinând cont că tot reprezentanţi ai mediului politic vor alege candidaţii de pe listele prezentate de experţi.
"Sunt foarte mulţi manageri capabili în România care ar fi dispuşi să vină să conducă o companie de stat, chiar şi pe un salariu de 10 ori mai mic decât cel pe care îl aveau în mediul privat", a declarat pentru gândul George Butunoiu, consultant în resurse umane specializat în recrutarea de top management.
Guvernul ar putea apela la "head-hunteri"
Banca Mondială a recomandat Guvernului să apeleze la "head-hunteri", specialişti în recrutare, pentru a găsi manageri buni pentru companiile de stat, după cum a declarat marţi Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei de energie din Ministerul Economiei.
"Banca Mondială a sugerat un mod de abordare, o soluţie prin care să angajăm companii de hunting, pe baza unor criterii profesionale clare, să furnizeze liste cu persoane indicate pentru a face parte din Consiliile de Administraţie", a spus Săndulescu, citat de Mediafax.
Firmele de specialitate ar fi dispuse să recruteze fără să ceară bani
Angajarea de către stat a unor companii de recrutare nu implică neapărat cheltuieli mari, după cum subliniază Butunoiu. "Poate fi oriunde între 0 şi 100.000 de euro. Sunt sigur însă că multe firme de specialitate ar presta aceste servicii gratis sau la tarife foarte mici pentru că este vorba de prestigiu. Este un atu să ai în portofoliu un astfel de contract, chiar dacă nu prea aduce bani sau chiar dacă e gratis", ne-a spus el.
Firmele de recrutare nu vor face însă altceva decât să prezinte autorităţilor liste cu posibili candidaţi la respectiva funcţie, decizia f