Pentru a descuraja numărul mare de internări în spitale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune criterii noi în privința internărilor. Ministrul Sănătății nu susține însă propunerile CNAS, despre care spune că sunt nerealiste și imposibil de aplicat. Șeful CNAS, Lucian Duță, a fost chemat la Guvern de Emil Boc pentru a oferi explicații despre regulile de internare propuse. Și ministrul Sănătății, Cseke Attila, a fost invitat să participe la discuții. În urma consultărilor s-a decis ca noile reguli să nu se aplice. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
UPDATE:
"Proiectul de Ordin este împărțit în patru secțiuni, iar ultima face referiri la internarea nejustificată, care dă libertate medicului să spitalizeze un pacient însă trebuie să justifice. Criteriile nu au fost elaborate după ureche, ci în urma unui studiu plătit de stat și asumat de Ministerul Sănătăţii şi încearcă să reducă numărul de internări. Nu am încercat să oprim internările sau să intervenim asupra competențelor medicilor. Criterii au fost desemnate astfel încât pe baza lor să se facă analize obiective pentru a se vedea unde se duc banii", a declarat Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Mai exact, conform unui proiect de norme la contractul-cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie, cazurile internate prin spitalizare continuă, ca şi cazuri de urgenţă trebuie să respecte următoarele criterii de internare:
1. Pierderea subită a cunoștinţei. Include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului. Include şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor. Exclude dezorientare sau confuzie.
2. Puls anormal. O frecvenţă periferică sub 50/min sau mai mare de 140/min,înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin 5 minute.
3. Tensiune anormală. O presiune sistolică sub 90