Propunerea şefului Casei de Sănătate, Lucian Duţă, de a schimba criteriile de internare în spital a generat un balamuc în tot sistemul sanitar. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a respins noile reguli. El susţine că n-a fost informat din timp despre ele şi că le-a văzut abia ieri.
O propunere venită din partea conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a bulversat ieri întreg sistemul sanitar. Ea viza noile criterii de internare în urgenţă în spitale şi a venit din partea preşedintelui Casei, Nicolae Lucian Duţă.
Regulile vechi, după care un bolnav poate fi spitalizat la această oră, sunt formulate mai lax şi cuprind o gamă largă de posibile simptome (de exemplu, „pacientul este în stare critică" sau „există posibilitatea apariţiei unor complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului").
Coma - da, confuzia - nu
Regulile noi sunt formulate mai strict şi fac referire la anumite valori ale tensiunii, pulsului şi ale febrei în afara cărora nu se poate face internarea. Unul dintre aceste criterii este „pierderea subită a cunoştinţei", care include „comă sau incapacitate de răspuns la stimuli", „schimbare acută în starea de conştienţă a pacientului" şi „pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor".
Nu se face internare pentru dezorientare sau confuzie. Un alt criteriu vizează spitalizarea doar în caz de febră „de cel puţin cinci zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius".
Noile criterii au fost postate pe site-ul CNAS în urmă cu patru zile şi erau incluse în proiectul de norme la viitorul contract-cadru privind asistenţa medicală pentru anii 2011 şi 2012, care cuprinde toate regulile după care funcţionează sistemul sanitar.
Astfel de norme se formulează de către CNAS, se negociază între autorităţile sanitare, pe de o parte, medici şi directori, pe de alta, şi se aprobă anual prin ordinu