Ministrul Sănătăţii a decis să scoată din norme criteriile de internare şi are dreptul să facă acest lucru, chiar dacă au existat disensiuni pe această temă, a declarat, marţi, pentru Mediafax, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă. "Ministrul Sănătăţii a decis să scoată aceste criterii. Chiar dacă au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul lui suveran de a face acest lucru", a spus preşedintele CNAS.
El a precizat anterior că proiectul cu normele de aplicare a contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale a fost depus la MS din martie, astfel că puteau fi făcute modificări, subliniind că ministerul poate schimba orice, întrucât este instituţia care aprobă forma finală.
"Proiectul cu normele privind acordarea asistenţei medicale au fost transmise de către CNAS la MS din martie. Aşadar, ele au fost cunoscute de către oficialii ministerului", a susţinut preşedintele CNAS, care a adăugat că aceste criterii au fost făcute în baza unui act semnat de către Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială.
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, au fost la Palatul Victoria. După discuţiile de la Guvern, care au durat dou[ ore, Cseke Attila a declarat că principalul subiect discutat a fost finanţarea spitalelor în urma clasificării şi că normele la contractul cadru vor fi semnate fără criteriile de internare propuse de CNAS.
CNAS a elaborat un proiect care prevede că internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012.
Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorien