Ştiţi cine organiza alegeri uninominale într-un singur tur? Partidul Comunist Român sub conducerea înţeleaptă a tovarăşului Nicolae Ceauşescu. E drept că, pe vremea aceea, PCR era unicul partid care participa la alegeri. Acum, PDL revine la alegerile într-un singur tur şi începe cu primăriile. Principalul argument al unei asemenea modificări legislative a fost economia de bani la buget. E la mintea cocoşului că alegerile într-un singur tur de scrutin ies la jumătate de preţ faţă de sistemul cu două tururi. Logic, mergând pe acest principiu, ar trebui să avem alegeri într-un singur tur şi la parlamentare, şi la prezidenţiale.
În definitiv, un astfel de sistem nu duce decât la instituirea regimului unui singur partid, chiar dacă pluripartidismul nu a fost abolit. Încă.
Să luăm, bunăoară, exemplul de astăzi. PDL este la putere şi beneficiază de avantajul resurselor bugetare. Primarii partidului sunt ajutaţi direct cu fonduri pentru a face câteva investiţii în localităţile pe care le conduc. Asfaltează, dau cu var şi pun flori, îndeobşte înainte de alegeri. Din aceleaşi fonduri este hrănită clientela locală a firmelor adăpate din contractele cu primăria. Cine nu e cu ei, nu pupă. Apropierea alegerilor face ca toată căpuşerimea să contribuie cu bani, nu din dragoste neţărmurită faţă de iubitul edil, ci pentru a-şi asigura şi în viitorul mandat sursa bunăstării.
Opoziţia mofluzilor n-are decât să se uite prin gard şi să-i curgă balele. Contribuţiile generoase la campania primarului se materializează în mita electorală crasă, zahărul,uleiul, făina, suta de lei cu care se cumpără voturile electoratului captiv. Şi aşa se rezolvă o mare problemă. În oraşele mijlocii şi mari, electoratul cumpărat nu putea depăşi niciodată 10-15% din numărul de votanţi. De aceea, alegerile în două tururi de scrutin erau o metodă destul de eficientă de combatere a tro