Foto: Thinkstock Părul crescut sub piele este o problemă estetică cu care se confruntă cea mai mare parte a femeilor, dar şi a bărbaţilor. De multe ori, un fir de păr creşte în piele dacă s-a folosit ca metodă de epilare aparatul de ras.
Simptome
Conform Mayo Clinic, zonele predispuse sunt cele în care pielea ia contact cu obiectele de îmbrăcămine. Astfel, la bărbaţi, pe ceafă sau sub bărbie, iar la femei, în zona inghinală sau axială. De multe ori, părul crescut sub piele se asociază cu mici umflături rotunde (papule), leziuni asemănătoare veziculelor (pline de puroi), cu zone închise la culoare. Aceste leziuni pot fi însoţite de dureri sau de o acută senzaţie de mâncărime.
Cauze şi complicaţii
Cauzele care favorizează creşterea părului sub piele sunt: firul este creţ sau buclat, operaţiunea de bărbierire se efectuează când părul este uscat. Mai pot fi incriminate şi aparatele de ras ce au mai mult de o lamă. De asemenea, pielea uscată este un alt factor favorizant, deoarece firul de păr nu are puterea să iasă la suprafaţa epidermei. Printre cele mai frecvente complicaţii ale părului crescut intradermic (în piele) sunt infecţiile bacteriene, hiperpigmentarea zonei şi cicatricele permanente, cauzate de tratamentele administrate incorect.
Sfaturi la îndemâna oricui
Cea mai bună variantă de a preveni creşterea firelor de păr în piele este să apelaţi la epilarea cu laser sau la pensat, în detrimentul rasului. Alte recomandări:
n) Faceţi-vă un obicei din a spăla zona afectată, cu ajutorul unui prosop umed sau cu o periuţă de dinţi cu peri moi, efectuând o mişcare circulară. Obiceiul trebuie pus în practică în fiecare seară, înainte de culcare, iar în cazul bărbaţilor şi înainte de bărbierit.
n) Folosiţi un ac steril pentru a îndepărta pielea ce se află deasupra firului de păr. Este important însă să