Ofiţerii Centrului Anticorupţie vor fi cu ochii în patru în timpul examenelor, pentru a preveni cazurile de luare de mită. Oamenii legii au primit deja zece plângeri, iar jumătate din cazurile de corupţie reclamate s-au confirmat.
Gheorghe Russu, vicedirectorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, a anunţat că ofiţerii vor supraveghea examenele de Bacalaureat şi vor interveni în cazul în care vor primi sesizări. Dacă încălcările vor fi comise de o singură persoană, aceasta va fi cercetată în particular. În cazul în care vor fi implicaţi mai mulţi profesori sau observatori, examenul ar putea fi sistat.
Pentru a preveni fraudele, în acest an testele vor fi personalizate. Adrian Ghicov, director al Agenţiei de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei, a spus că fiecare lucrare va conţine un cod de bare cu datele personale ale elevului, ale profesorului evaluator şi punctajul testului. Funcţionarul susţine că astfel notele nu vor putea fi schimbate ulterior. În plus, preşedinţii comisiilor de verificare vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, în ziua susţinerii examenului.
De asemenea, pentru prima dată în acest an, vor fi instalate camere de luat vederi pentru supravegherea elevilor şi membrilor comisiilor în timpul examenelor. Deocam ată, „ochii digitali" vor fi aţintiţi doar pe copiii de la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. „Este o iniţiativă bună, dar nu ne putem permite să instalăm echipamente video în toate instituţiile de învăţământ", a spus Gheorghe Russu.
Primul examen, la limba de instruire
Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a declarat că în acest an punctajul acumulat la BAC va conta doar pentru admiterea absolvenţilor la universităţi. Pentru a prinde o bursă la stat, ei vor trebui să treacă un concurs de distribuire a locurilor bugetare.
Primul examen de Bacalaureat va avea