Autorităţile şi medicii spun că suntem în afara oricărui pericol dar, în ciuda garanţiilor, panica s-a răspândit. Castraveţii care par de import sunt deja evitaţi prin pieţe. Supermarketurile din Braşov au coborât drastic preţurile, de la 5 - 7 lei/kg, la 1,8 – 2 lei/kg pentru castraveţii lungi.
Nu avem motive de îngrijorare! Castraveţii contaminaţi cu bacteria E- Coli ocolesc România şi asta pentru că ţara noastră nu comercializează castraveţi importaţi din Spania. Atenţie însă, chiar dacă nu avem probleme cu bacteria periculoasă, toate legumele cumpărate trebuie spălate foarte bine, spun autorităţile sanitar veterinare.
Pe plan local, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov ia totuşi măsuri şi, chiar dacă nu suntem sub grad de alertă, specialiştii verifică în amănunt toate pieţele agroalimentare din judeţ, dar şi supermarketurile în care se comercializează legume. „În România nu a intrat lotul de alimente, în cazul nostru castraveţi, contaminate, pe relaţia Spania. Pe plan local verificăm toate departamentele de legume şi fructe vizavi de provenienţa şi trasabilitatea mărfurilor care sunt în stoc în momentul de faţă”, ne-a spus Dorin Enache, director DSVSA Braşov. Şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) ne îndeamnă să fim cât mai precauţi cu legumele pe care le cumpărăm. Şi asta pentru că bacteria E-Coli se transmite pe cale digerabilă, prin alimentele contaminate cu îngrăşământ. „E nevoie de o igienă minimă pe care trebuie să o facem. Deci trebuie să ne spălăm pe mâini şi să spălăm sub jet de apă legumele pe care le cumpărăm, indiferent că au sau nu această bacterie”, a explicat Mădălina Siminea, purtător de cuvânt DSP Braşov. Bacteria E-coli migrează în îngrăşămintele naturale, de unde ajunge pe cojile roşiilor, pe castraveţi sau salată, iar de pe legume, pe mâinile celor care le mănâncă.