Zeci de probe de carne sau lapte aflate în comerţ şi suspectate de infestare cu Salmonella sau E. Coli sunt testate săptămânal în laboratorul Direcţiei Sanitare. Medicii au descoperit luna trecută Salmonella în pastă de mici, carne tocată şi în aripi de curcan.
V-aţi simţit rău după ce aţi consumat brânză cumpărată de la ţărani din piaţă sau carne din comerţ? Este posibil ca produsele consumate să fi fost infestate cu Salmonella, E. Coli sau Listeria şi trebuie să sesizaţi organele abilitate să testeze produsele aflate pe piaţă. În fiecare săptămână, zeci de astfel de probe provenind din mai multe judeţe ajung în Laboratorul Zonal al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, unde sunt analizate temeinic de medicii veterinari. „Probele sunt recoltate de inspectorii noştri fie în urma unor controale tematice, în funcţie de alerta existentă în ţară la momentul respectiv, fie de la anumiţi producători sau comercianţi, în funcţie de frecvenţă, fie în urma unor sesizări. În momentul ridicării de probe, cantitatea respectivă este sechestrată, iar dacă Laboratorul Naţional de Referinţă confirmă rezultatele noastre, produsele sunt confiscate”, ne-a declarat dr. Vicenţiu Moraru, şeful laboratului DSVSA Dolj. În funcţie de tipul de analize efectuat, rezultatele sunt gata în două până la şapte zile.
Lucrătorii laboratorului au testat pentru radioactivitate caise cumpărate de reporterii AdS
Shaorma cu umplutură de Listeria
Cazurile în care la comercianţi sunt găsite produse care nu ar avea ce căuta pe mesele craiovenilor nu sunt deloc puţine. Numai luna trecută, medicii au descoperit, în urma unor analize microbiologice, Salmonella în aripi de curcan, pastă de mici şi în carnea tocată de porc. „Am avut şi cazuri în care am găsit Listeria în salam uscat, cârnaţi, carne de pasăre sau shaorma şi E. Coli î