Un spectacol de teatru - documentar despre Mineriada din 1990, realizat pe baza unei serii de 40 de interviuri cu personajele implicate, se joaca in aceasta seara in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Spectacolul, al carui performer este tanarul actor Alex Potocean, va fi prezentat in sectiunea Teatru Underground, marti, de la ora 22.30, in Vintage Pub din Sibiu.
Capete infierbantate, spectacol de teatru documentar prezentat de Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti si tangaProject in cadrul proiectului de cercetare si performare a istoriei recente - 13-15 iunie 1990 -, isi propune sa chestioneze un moment - cheie din istoria Romaniei, invintand publicul sa participe la un act de retrocedare a memoriei colective si subiective.
Apare tarziu pentru ca, in zona teatrului, artistii au inceput abia din anii 2000 sa cerceteze realitatea imediata romaneasca. Se joaca in cluburi pentru ca un astfel de spectacol risca sa supere pe toata lumea in cadrul unei institutii de stat si, nu in ultimul rand, pentru ca finantarile au venit doar din zona privata. Este realizat de tineri care aveau cinci - sase ani in 1990 pentru ca "cei care nu au amintiri de atunci pot judeca cu mai putina patima", iar tema are o intriga suficient de buna pentru un regizor in masura in care istoria insasi este "un decupaj, ca si scenariile de teatru sau de film".
"Teatrul oricum este o metoda foarte buna de a chestiona lucrurile public. Oamenii isi pot pune intrebari, pot avea dileme, este o metoda mai eficienta decat o conferinta sau un discurs de a aduce intrebari in sfera publica. Plus ca teatrul are o forta extraordinara de coagulare", explica regizorul David Schwartz.
"Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioada de disensiuni socio-politice majore, cu efecte in devalorizarea democratiei romanesti, frag