Camera Deputaţilor a adoptat marţi cu 172 de voturi pentru, 130 contra şi nicio abţinere un proiect de modificare a Statutului poliţistului prin care ministrul de Interne poate stabili prin ordin procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţiştilor.
Proiectul a fost iniţiat de către deputaţi atât din partea arcului guvernamental, cât şi din cea a opoziţiei, însă aceasta din urmă a reclamat, în cursul dezbaterilor din plen, faptul că puterea şi-a însuşit într-o şedinţă de luni amendamente din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor astfel încât raportul înlocuitor al comisiei de apărare conţine prevederi ce facilitează concedierile în rândul poliţiştilor.
“Ceea ce se încearcă este ca, pe sub uşă, să se întoarcă votul de săptămâna trecută de o manieră inadmisibilă pentru comisia de apărare şi pentru oamenii care lucrează în sistemul de ordine publică”, a spus deputatul PNL Victor Paul Dobre. Liberalii şi social-democraţii au reclamat forma în care a fost adoptat articolul 6 de către comisie: “Procedura şi cazurile de modificare sau suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor“.
Viceliderul grupului PSD, Aura Vasile a spus, potrivit Realitatea.net, că articolul îi conferă ministrului puteri de dictator în ceea ce priveşte păstrarea sau concedierea poliţiştilor.
Cele două articole despre care opoziţia spune că sunt un subterfugiu pentru concedieri intră însă în vigoare de la 1 ianuarie 2012, în timp ce restul legii intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Un alt liberal, George Scutaru a anunţat că îşi retrage semnătura de pe proiectul de lege deoarece modificările ulterioare au denaturat intenţia iniţiatorilor. “Spiritul proiectului de lege este viciat de amendamentele depuse de Minister