Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie judeca, marti, recursurile formulate de avocatii celor 28 de persoane retinute in dosarul contrabandei de la Constanta. Printre cei care au primit, saptamana trecuta, mandate de arestare pentru 29 de zile se numara si fostul secretar general al MAI Laurentiu Mironescu, precum si fostul sef al portului Constanta, Eugen Bogatu.
In acest dosar, procurorii DNA efectueaza cercetari penale pentru infractiuni de coruptie in legatura cu activitatile de import-export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directie Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.
Laurentiu Mironescu este acuzat ca a cerut, in calitate de lider al PDL Constanta, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Catalin Pilca, pentru ca Mironescu sa fie ales in conducerea organizatiei municipale, promitand ca apoi va interveni pentru ca Pilca sa fie numit director in CN Administrarea Porturilor Maritime.
Senatorul Mircea Banias i-a cerut, in octombrie 2010, lui Eugen Bogatu, in acea perioada sef al Directiei Domenii Portuare, sa ii dea gratuit marfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, in schimbul interventiilor sale in favoarea intereselor lui Bogatu.
Potrivit DNA, Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, este considerat "leader" al grupului infractional din care mai fac parte Mircea Banias si Laurentiu Mironescu. Procurorii il acuza pe Eugen Bogatu ca "s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan", dar si ca "a intervenit" la Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, pentru a ajuta o firma sa importe ilegal marfuri subevaluate. Completul de cinci judecatori al