România ocupă locul trei în lume în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze cardiovasculare, în condiţiile în care, conform datelor statistice, două decese din trei sunt provocate de afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. Aceleaşi statistici arată că, la fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, un român face infarct. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Potrivit Realitatea TV, acestea sunt statisticile ce au determinat Fundaţia Română a Inimii să lanseze ieri campania „S.O.S. Cardio“. „Ne-am propus un program extrem de curajos, care să aibă ca rezultat o reducere cu 10% a ratei de mortalitate cardiovasculară. Asta înseamnă că 15.000 de români ar putea să fie salvaţi în fiecare an“, a spus preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dan Gaiţă.
Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt vârsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul şi boli precum hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.
Medicii spun că, în afară de vârstă şi ereditate, majoritatea factorilor de risc pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control. Prin prevenţie, mortalitatea prin boli cardiovasculare poate scădea simţitor, însă cu condiţia să cunoaştem factorii de risc şi să mergem periodic la medic. Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de membrii Societăţii Române de Cardiologie, pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi pentru susţinerea campaniilor către publicul larg.
România ocupă locul trei în lume în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze cardiovasculare, în condiţiile în care, conform datelor statistice, două decese din trei sunt provocate de afecţiuni ale inimii şi vaselor de sânge. Aceleaşi statistici arată că, la fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascul