Depăşirea cantităţii normale de calciu nu reduce problemele determinate de fragilitatea oaselor la vârsta a treia, arată un studiu publicat în British Medical Journal, citat de site-ul femina.ch.
O cantitate rezonabilă de calciu este vitală pentru sănătatea oaselor, iar o echipă de cercetători suedezi a constatat că o cantitate mai mare de 700 mg pe zi - echivalentul a 85 g de sardine şi 230 g de iaurt - are un impact aproape nul în privinţa prevenirii fracturilor sau a osteoporozei legate de vârstă.
Studiul, publicat pe site-ul internet al British Medical Journal, a vizat o veche dezbatere asupra cantităţii de calciu necesare pentru păstrarea sănătăţii oaselor. Nutriţioniştii dau sfaturi diferite persoanelor de peste 50 de ani în funcţie de ţări. În Marea Britanie se recomandă un aport de calciu de 700 mg/zi, în Scandinavia, 800 mg, iar în Statele Unite, 1200 mg/zi.
În realizarea studiului, cercetătorii au analizat datele a 61.400 suedeze cu vârste cuprinse între 63 şi 93 de ani, observate timp de 19 ani. Dintre aceste femei, 24% suferiseră fracturi (6%, o fractură de şold). Pe baza unui chestionar asupra regimului alimentar, aportului de calciu, consumului de suplimente alimentare, de vitamine şi a modului de viaţă al participantelor la studiu, cercetătorii au arătat că femeile care consumă 750 mg de calciu prezintă cel mai mic risc să sufere fracturi. Riscul nu scade dacă se măreşte aportul de calciu. Dimpotrivă, oamenii de ştiinţă au precizat că, în unele cazuri, consumul exagerat de calciu poate mări riscurile de fractură de şold, adăugând totuşi că această constatare trebuie să fie interpretată “cu prudenţă”.
Un studiu neo-zeelandez publicat luna trecută în aceeaşi revistă arăta, cu probe, că suplimentele alimentare cu calciu pot creşte riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi crizele de inimă la femeile în vârstă. Cercetătorii