Producătorii spanioli de fructe şi legume estimează pierderile cauzate de scandalul castraveţilor infectaţi cu E.Coli la 200 de milioane de euro săptămânal.
Comisia Europeană nu crede că este justificată blocarea comercializării castraveţilor sau a altor legume spaniole. Asta au declarat ieri surse din Executivul comunitar, ca răspuns la retragerea produselor spaniole de pe piaţă de către guvernele Belgiei, Danemarcei, Cehiei, Austriei şi Rusiei. Astfel, după Germania, alte cinci state au stopat importurile de produse horticole din Spania, după ce 14 persoane au murit în Germania, infectate cu bacteria E.Coli, scrie presa spaniolă.
Comisia Europeană nu crede că este justificat boicotul asupra produselor horticole spaniole
Conform Comisiei, investigaţia privind originea contaminării trebuie să continue, dar decizii drastice privind închiderea de pieţe sau retragerea de produse nu ar trebui să se ia împotriva ţării de origine. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde, rezultatul probelor nu va ajunge până mâine, dar analiza crizei indică faptul că sutele de infecţii cu bacteria E.Coli au avut de-a face cu castraveţii vânduţi în nordul Germaniei. De la Universitatea din Santiago de Compostela, unde se realizează analizele, au anunţat că nu se vor cunoaşte concluziile finale până "la sfârşitul acestei săptămâni, începutul celeilalte".
În aşteptarea probelor concludente, Comisia a reamintit că respectiva contaminare s-ar fi putut produce în ţara de origine, dar şi pe durata transportului, depozitării sau distribuţiei finale. Ahrenkilde a evitat să ceară consumatorilor să se abţină de la consumarea legumelor, asigurând că măsurile deja luate sunt suficiente.
Ministra Mediului Ambient, Mediului Rural şi Marin (MARM), Rosa Aguilar, va solicita Uniunii Europene ajutoare pentru sectorul horticol spaniol după epidemia in