Zahărul, cartofii şi carnea de pui s-au ieftinit cu peste 7% în luna mai comparativ cu luna martie, arată indicele alimentar al ZF, calculat pe baza preţurilor din hipermarketurile din Capitală. Calculele ZF arată că per ansamblu preţurile celor 15 produse analizate au scăzut în perioada martie - mai 2011 cu 2,1%. Prima veste bună venită din magazine poate fi explicată de venirea verii, sezonul când apar recoltele locale.
"La nivel european se observă o uşoară plafonare a preţurilor, care se poate observa şi în România. Este însă o situaţie conjuncturală, este vară şi în această perioadă preţul la lapte, ouă, carne şi legume este mai mic. Motivele care ar putea explica această situaţie sunt scăderea consumului de energie (ziua este mai lungă şi temperaturile mai ridicate - n. red.) şi apariţia recoltelor noi", a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta şi acţionarul majoritar al producătorului de mezeluri Angst, care deţine şi lanţul de supermarketuri cu acelaşi nume.
Din totalul de 15 produse analizate de ZF, în cazul a opt dintre acestea preţurile au scăzut în perioada martie-mai. Produsele ale căror preţuri au intrat pe o pantă descendentă în mai faţă de martie - dintre cele analizate de ZF - au fost zahărul Lemarco (1 kg), cartofii noi (1 kg), pui grill îngheţat ambalat de la Transavia (1 kg) şi pieptul de pui refrigerat ambalat Transavia (1 kg), iar declinul a fost în fiecare caz de 14,9%, 20,8%, 7,2% şi respectiv 8,7%.
Unele dintre produsele de mai sus - pieptul de pui - sunt la ofertă în una sau chiar în amândouă reţelele de unde au fost culese datele (Carrefour, Real). Există însă şi alte produse la ofertă, precum bananele, cartofii sau merele, al căror preţ a crescut faţă de martie.
ZF precizează că indexul alimentar pe care îl calculează începând din decembrie 2008 este realizat primar, jurnalistic, cu preţurile afişate