Majorarea taxei pe valoarea adăugată, de la 19% la 24%, reprezintă mai mult decât o scumpire cu cinci puncte procentuale a preţurilor! Doctorul în economie Daniel Ionescu susţine că aceasta este o măsură care produce o serie de efecte ascunse asupra economiei, care se simt nu numai în buzunarele populaţiei.
Domnia sa a analizat structural formula de calcul a produsului intern brut şi a ajuns la concluzia ca taxa pe valoarea adăugată constituie o îngrădire a libertăţii economice.
În opinia sa, taxa pe valoarea adăugată aduce, dincolo de o pro-rată la efortul financiar efectuat de dezvoltatorul unei afaceri, şi o manipulare a opiniei publice cu privire la creşterea economică.
Măsura de avarie convenită cu FMI şi instituţionalizată din 1 iulie 2010, respectiv diktatul prin care s-a instituit "creşterea ratei standard de impunere prin TVA a producţiei de preţuri şi tarife de la 19% la 24%" - este mult mai mult decât o scumpire cu 5 puncte procentuale a tuturor preţurilor şi tarifelor care sunt supuse ratei standard de fiscalizare prin TVA, este o măsură parşivă, al cărui "dus şi"ntors" merită dezvăluit. Fie şi numai pentru că face parte - ca şi vânzarea de taxe şi impozite pe credit - din ingineriile para-economice care însoţesc, întotdeauna nefast, politicile publice deturnate şi confiscate.
1. Deşi preceptele fundamentale ce trebuiesc avute în vedere atunci când se instituie orice modificare a mecanismelor economice - economia fiscalităţii a constituit dintotdeauna un domeniu indigest! - sunt considerate ca "înţelese de la sine" şi sunt trecute într-un sub-liminal promiscuu (de fapt, vinovat!) şi, deşi s-a ajuns la o cvasi-unanimitate cu privire la dezvoltarea economică sănătoasă (bazată pe eficienţa economică pusă în slujba auto-sustenabilităţii economiei în sinergie cu asigurarea bunăstării individuale a contribuabililor) şi la un conc