Lipsa de timp şi de atenţie, dar şi exemplul nepotrivit pe care îl dau unii părinţi provoacă celor mici probleme de ordin fizic şi psihic. Statisticile arată că majoritatea copiilor afectaţi de obezitate provin din mediul urban. Iar patru din cinci copii obezi nu reuşesc niciodată să ajungă la o greutate normală.
Stilul de viaţă modern îşi pune amprenta asupra dezvoltării copiilor încă din cele nouă luni de viaţă intrauterină. Îngrijorător de multe femei fumează în timpul sarcinii, expunându-şi astfel viitorii copii unui risc crescut de malformaţii şi de tulburări cerebrale. În plus, tot mai puţine femei îşi hrănesc bebeluşii exclusiv la sân timp de şase luni, după cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Studiile realizate de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Bucureşti (IOMC) au arătat scăderea prevalenţei alimentaţiei exclusiv la sân şi diversificarea alimentară precoce, uneori chiar de la 1-2 luni, cu alimente precum cartofii prăjiţi, sucurile din comerţ şi mezelurile", atrage atenţia dr. Michaela Nanu, medic primar endocrinolog şi doctor în ştiinţe medicale în cadrul IOMC. Folosirea altor tipuri de lapte sau de alimente în această perioadă expune fătul unor riscuri crescute de alergii şi de tulburări de dezvoltare a sistemelor osos, digestiv şi imunitar.
„O explicaţie a duratei scurte de alăptare ţine de faptul că femeile care lucrează în sistemul privat se tem că îşi pierd locul de muncă, astfel că ele se întorc la serviciu mai devreme şi sunt nevoite să întrerupă alimentarea la sân", subliniază prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. În copilărie se formează gusturile şi obiceiurile alimentare. Lipsa de supraveghere, exemplul nepotrivit oferit de părinţi şi faptul că mesele se iau din ce în mai rar în familie creează premisele unei alimentaţii dezechilibrate.
Dieta dezechil