Salariaţii sunt obligaţi de instanţă să restituie statului o parte din venituri. Curtea de Apel Oradea a obligat angajaţii CJ să restituie banii încasaţi sub formă de drepturi speciale, adică 1,8 milioane de lei.
Curtea de Apel Oradea i-a obligat pe angajaţii Consiliului Judeţean Bihor să returneze drepturile speciale, primite împreună cu salariul, în perioada 2008 – 2009. Astfel, fiecare salariat va avea de returnat în jur de 12.000 de lei. Asta înseamnă că, timp de trei ani, angajaţii vor munci pe un salariu mai mic decât cel minim pe economie.
Judith Kiss, reprezentanta salariaţilor, susţine că în acest moment ea are un salariu de 646 de lei. „După ce încep să ne reţină din salariu suma pe care trebuie să o înapoiem statului, aş putea ajunge la un salariu de 300 de lei pe lună. Însă asta ar fi ilegal, pentru că legea spune că nu poţi să ai un venit mai mic decât cel minim pe economie”, a declarat angajata CJ Bihor.
„O mare parte dintre angajaţi se află în situaţia mea. Mulţi se gândesc să plece, să se suspende din funcţie, pentru că legea le permite, şi să-şi caute alt loc de muncă, pentru că nu putem trăi din aceşti bani”, a explicat Judith Kiss. „Încă nu ştiu ce voi face. Nu ştiu care e suma care-mi va fi trasă din salariu. Dacă va fi o sumă mare mă gândesc şi eu să plec”, a spus un alt angajat al instituţiei.
Pregătiţi de suspendare
Judith Kiss susţine că în cazul în care oamenii vor renunţa la locurile de muncă, Consiliul Judeţean s-ar putea confrunta cu probleme serioase. „Trei persoane şi-au suspendat deja activitatea şi mai sunt mulţi care doresc să plece”, a subliniat femeia. În schimb, oficialii instituţiei susţin că nu există niciun pericol „Suspendările din funcţii nu au nicio legătură cu decizia Curţii de Apel Oradea”, a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Angajaţii CJ Bihor au încasat drep