Deoarece nici într-o săptămână specialiştii din Germania nu au depistat sursa care a declanşat epidemia de E. Coli, statele europene s-au luat la ceartă. Testele de laborator pe doi castraveţi proveniţi din Spania arată prezenţa unei alte tulpine a bacteriei decât cea care a provocat 16 decese în Europa.
Panica şi anxietatea cresc în Europa după ce bacteria E.coli a provocat moartea a 16 persoane, 15 în Germania şi una în Suedia, şi alte sute de cazuri infectate au fost raportate în multe ţări ale continentului. Cazuri de îmbolnăviri au fost semnalate, în ultimele zile, şi în Elveţia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie.
Spaniolii, revoltaţi
Deşi ancheta nu s-a încheiat, nemţii au arătat cu degetul spre spanioli şi multe state au reetras de la vânzare legumele din această ţară. Rusia a fost şi mai drastică şi a interzis importul de legume proaspete atât din Spania, cât şi din Germania şi ameninţă că va interzice toate produsele vegetale europene. Cehia, Franţa şi Belgia au retras de la vânzare loturi de castraveţi provenind din Spania. Austria a interzis vânzarea de castraveţi, roşii şi vinete importate prin Germania. Olanda, care exportă miliarde de castraveţi către Germania, şi care este bănuită şi ea, alături de Danemarca, a oprit toate transporturile.
Spaniolii s-au revoltat şi spun că acuzaţiile sunt nefondate, iar toată această isterie întreţinută prin presă a adus producătorilor pierderi mari. Şi până acum s-a dovedit că au dreptate. Testele date publicităţii, ieri, au stabilit că respectivii castraveţi bio incriminaţi au fost infectaţi cu E.coli, dar nu cu tulpina letală găsită la mai mult de 1.000 de persoane care s-au îmbolnăvit în Germania şi statele învecinate, potrivit DPA. „Sursa infectării rămâne necunoscută", a spus Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul Sănătăţii din Hamburg, unde au avut loc testele. Chiar înainte