România are un nou ambasador la Bruxelles, reprezentantul întreprinderilor românești mici și mijlocii, în persoana consilierului primului ministru, Andreea Paul Vass. Comisia Europeană a înfiinţat o reţea de ambasadori din fiecare stat membru, însărcinaţi cu reducerea poverii administrative a IMM-urilor.
Reprezentanţii statelor în reţeaua "ambasadorilor" întreprinderilor mici şi mijlocii sunt denumiţi chiar "Domnul sau Doamna IMM". Ei vor participa la definitivarea "Small Business Act", programul European pentru IMM. În România, "Doamna IMM", consiliera primului-ministru, Andreea Paul Vass, a fost numită în funcţie de premierul Emil Boc şi de ministrul Economiei, Ion Ariton.
Noii reprezentanţi trebuie, teoretic, să se asigure că vocile IMM-urilor sunt auzite de politicienii naţionali, dar şi de cei de la Bruxelles. Munca poate fi foarte minuţioasă şi e greu să obţii un echilibru al intereselor, susţin analiştii economici. Andreea Paul Vass va trebui să organizeze o "reţea IMM" în cadrul Guvernului, compusă din reprezentanţi ai intereselor întreprinderilor pentru care militează, infiltraţi în fiecare minister, care ar putea influenţa legile financiare ce afectează aceste afaceri.
Ea va trebui să colaboreze şi cu omologii săi din celelalte state membre pentru a face schimburi de bune practici. De asemenea, trebuie să monitorizeze felul în care noua legislaţie ia în calcul interesele IMM-urilor. De exemplu, CE are un program de verificare a impactului pe care propunerile legislative îl au în practică, numit Testul IMM. Acest test este mai mult o formalitate, pentru multe directorate generale ale Comisiei, care reprezintă diferite industrii, precum agricultura sau energia. "Doamna sau Domnul IMM trebuie să combată astfel de practici, dacă reprezintă interesele lor", a spus directorul pentru IMM-uri şi antreprenoriat al think-tank-ului Business