In Romania, poti dispune de numai 59,2% din banii pe care ii castigi. Restul merg catre Stat. Altfel spus, muncesti 149 de zile dintr-un an pentru altcineva.
Cifra este mai mare chiar si fata de anul trecut, cand, pentru a achita datoriile fata de Stat, erau necesare numai 147 de zile, sustin reprezentantii Societatii pentru Libertatate Individuala, o organizatie apolitica al carui scop este promovarea principiilor libertatii si proprietatii private.
Numarul de zile pe care un salariat roman le munceste doar pentru a achita impozitele datorate Statului se apropie de cel consemnat in perioada cea mai feroce a exploatarii taranilor transilvaneni de catre nobilimea maghiara .
“Daca initial, in 1514, dieta Transilvaniei stabilea obligatia ca iobagii sa munceasca 52 de zile pe an pentru stapani, din 1714 robota a fost fixata la 4 zile pe saptamana, adica la circa 208 zile pe an”, spune istoricul Stefan Croitoru.
“Cred ca multi dintre noi nu isi dau seama cat de multe taxe platesc si cat de mari sunt aceste taxe. Insa, daca le adunam, rezulta aproape cinci luni. Acest lucru trebuie sa se schimbe, inainte de a putea vorbi cu adevarat despre bunastare materiala si despre o economie solida”, a punctat si Claudiu Nasui, presedintele asociatiei Societatea pentru Libertate Individuala, cu ocazia unei mese rotunde prilejuita de sarbatorirea Zilei Libertatii Fiscale.
Lista contributiilor catre Stat aferente unui salariu
Despre “abuzul Statului in impozitarea salariilor” vorbeste si Cristian Paun, conferentiar universitar. El apeciaza ca, pentru a plati un salariu net de circa 1.000 de lei, un antreprenor trebuie sa achite un salariu similar Statului, sub forma impozitelor. In plus, Paun semnaleaza ceea ce el numeste o “smecherie a Statului”, care imparte in doua impozitele cu privire la munca pentru a sesiza cu usurinta sumele uria