Când era mic, ţăranii se închinau şi se rugau la chipul lui Iisus şi al Fecioarei Maria pictate de el pe copaci. Acum are 83 de ani, dar n-a renunţat la pictură.
Traian Roman nu poate să stea degeaba. Acum, la o vârstă venerabilă, încă pictează şi organizează expoziţii. „În copilăria mea, când se construia biserica din Horoatu Crasnei mă puneau să pictez în biserică. Desenam pe copaci chipuri de sfinţi, iar bătrânii se închinau la ele. Am devenit destul de cunoscut. Mă chemau oamenii să le pictez peisaje pe târnaţ: natură cu cai, câmpuri cu flori, care cum dorea”, îşi aminteşte pictorul.
Cele mai solicitate, icoanele
În ultima vreme pictează mai mult icoane, pentru că ele sunt cele mai solicitate de clienţi. „Pictez icoane pe sticlă de când am început să am colecţionari din America, Franţa şi din multe oraşe ale României. Traian Roman povesteşte cum, în tinereţe, era trimis pe litoral să aranjeze localităţile pentru sezonul turistic. În şcoala militară, era prezentator de programe şi de evenimente. Spune că, prin anii ‘50, timp de vreo zece ani, le făcea, în fiecare vară, portrete şi tatuaje turiştilor amatori. „Stăteau străinii la coadă în faţa mea, ca să-i pictez“, rememorează artistul. Pe vremea aceea, lucra în Marină, deşi erau mai mult utilizate serviciile sale de pictor şi decorator. Şi acum realizează tatuaje temporare pentru amatori.
Îşi visează tablourile
Pictează icoane pe sticlă, gravuri în piele, realizează tablouri din cuie, gravuri în lemn, peisaje pe pânză, tablouri din smoală. Uneori îşi visează noaptea viitoarele tablouri. Se trezeşte şi-şi notează, după care le realizează după cum şi le aminteşte din vise.
În tinereţe, în perioada 1953-1955, a fost educator la Şcoala Medie Tehnică Financiară din Zalău. A urmat cursuri în specialitatea de decorator şi pictor. Din 1955, a lucrat la Cooperativa „Viitorul” Z