Având în vedere că în perioadele foarte calde riscul bolilor diareice acute şi al toxiinfecţiilor alimentare creşte, atenţionăm populaţia asupra măsurilor de igienă elementară ce necesită a fi respectate:
Aprovizionarea cu apă potabilă exclusiv din surse autorizate şi verificate perioadic cu laboratorul.
Spălatul insistent al mâinilor cu apă şi săpun după fiecare utilizare a wc-ului, îaninte de a manipula produse alimentare şi înainte de fiecare masă.
Spălatul fructelor şi legumelor la jet abundent de apă potabilă.
Acoperirea cu capace curăţate a recipientelor cu apa utilizată pentru consum uman.
Păstrarea în frigider a tuturor produselor alimentare perisabile, pe categorii de produse: nu se vor păstra alăturat produsele prelucrate termic de cele ce se consumă neprelucrate termic .
Recomandăm ca toate fructele şi legumele sa fie spălate şi şterse cu un prosop curat anterior depozitării lor în frigider.
Ouălele vor fi spălate cu detergent de vase, limpezite, şterse şi ulterior depozitate în frigider.
Atenţionăm gospodinele că maionezele nu se recomandă în perioada caldă dar în nici un caz să nu utilizeze ouă de raţă/gâscă la prepararea maionezelor .
Se vor prepara cantităţi potrivite de alimente, adaptate numărului de membrii din familie şi consumului de alimente în familie,astfel încât să fie necesară păstrarea lor în frigider un timp cât mai scurt dupa gătit. Nu se lasă recipientele cu alimente în locuri accesibile vectorilor .
Utilizaţi site la ferestre şi mijloace de îndepărtare a vectorilor .