In cativa ani vadeveni pentru multi romani mai rentabil sa isi vanda apartamentele si sa steacu chirie, decat sa plateasca impozitele pe proprietate. Asta in conditiile incare, la fel ca in cazul taxei auto, Comisia Europeana va forta Guvernul sacreasca impozitele dupa principiul "poluatorul plateste"
Dan Ioan Popp(foto), presedintele Impact Developer & Contractor,
unul dintre cei mai cunoscuti investitori din sectorul constructiilor din Romania, vine cu estimari soc in privinta viitorului imobiliarelor.
Intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, omul de afaceri afirma ca, la fel ca in cazul taxei auto, construita dupa principiul "cel care polueaza mai mult, plateste mai mult", si in sectorul imobiliar se va ajunge, in curand la o astfel de impozitare.
"La noi a devenit o chestie de complezenta, noi intr-o forma sau alta amanam un deznodamant. Dupa parerea mea, din pacate sau din fericire, masurile serioase, cu adevarat de cotitura, care incep sa influenteze mersul Romaniei nu se mai iau de la Bucuresti, ci de la Bruxelles", afirma investitorul.
Dan Ioan Popp estimeaza ca impozitarea din sectorul imobiliar ar putea creste dupa doua scenarii. Primul vizeaza introducerea unui impozit imobiliar diferentiat, in functie de starea cladirii, iar al doilea instituirea unei taxe platite la instrainarea locuintei.
Noua grila de impozitare ar urma astfel modelul din sectorul auto, acolo unde avem un impozit platit anual si care ar putea sa se transforme, cat de curand, intr-o taxare diferentiata, in functie de gradul de poluare a masinii, vechimea acestuia si capacitatea cilindrica. La fel ca in Occident.
Gradul de "poluare " a locuintelor va fi dat de certificatul termo-energetic, a carui aplicare intarzie, in prezent, din motive electorale. Imobilele vor fi catalogate de la nivelul "G" - echivalentul unu