BMW Welt, Munchen
Însărcinată cu realizarea Muzeului Confluenţelor din Lyon, celebra agenţie Coop Himmelb(l)au, fondată la Viena în 1968, continuă să răstoarne codurile artei de a construi. Muzeele sale fac dovada unei îndrăzneli pe care nimic nu pare s-o poată domoli.
Arhitecţii visează, după afirmaţia lui Wolfgang Prix, teoreticianul de la Coop Himmelb(l)au, să se sustragă legilor gravitaţiei. La origine, în efervescenţa anului 1968, el visa, mai radical, să reinventeze arhitectura. Împreună cu colaboratorii lui de atunci, Helmut Swiczinsky şi Michael Holzer, a fondat colectivul Coop Himmelb(l)au, joc de cuvinte ce s-ar putea traduce prin a construi în cerul albastru, totul în spiritul cooperării. Într-o machetă utopică, ei au imaginat un oraş în concordanţă cu viaţa organică şi psihică pe care o adăposteşte. De altfel, performanţe ca aceea în care sunt văzuţi traversând Viena într-un balon gonflabil suscită noi dispozitive de percepţie. „Arhitectura noastră nu are un plan fizic, ci unul psihic. Nu mai există pereţi. Spaţiile sunt baloane ce palpită. Pulsul nostru devine spaţiul şi imaginea noastră, faţada imobilului", explicau ei.
Groninger Museum, exemplu de arhitectură deconstructivistă
În proiectul „Cloud", arhitecţii iconoclaşti inventează pe hârtie un fel de nor locuit graţie unei inginerii complexe. „Această utopie care încearcă să se elibereze de constrângerile formatate ale arhitecturii convenţionale i-a condus la un fel de «antropo-psihomorfism», după expresia criticului Emmanuel Caille. Adică o transcriere literală a lumii aşa cum este ea percepută prin filtrul emoţiilor celor ce o concep. Între meandrele psihismului lor şi haosul peisajului modern, arhitectura lor părea atunci că nu poate avea decât forme sinuoase sau destructurate". În expoziţia „Arhitectura deconstructivistă" din 1988, de la Muzeul de Artă Modernă din New Yor